Solar Araba
Yakın Doğu Üniversitesi Güneş Enerjili Araba Yarış Takımı

Yakın Doğu Üniversitesi Güneş Enerjili Araba Yarış Takımı 2013 yılında Dünya’da düzenlenen ve Solar Challenge adı ile bilinen zorlu güneş enerjili yarışlarda yer almak üzere arabalar üretmek amacı ile kurulmuştur.

Takımın ilk aracı 2014 yılında üretimi bitirilen RA25’dir. RA25 ismindeki RA kısmını Mısır Mitolojisindeki güneş tanrısından 25’i ise Yakın Doğu Üniversitesinin yaşından almıştır.

RA25 Adventure Sınıfı olarak bilinen klasmanda yarışması için 3 tekerlekli bir dizayna sahiptir. RA25’in üzerinde 392 adet %22.1 verimlilikte güneş paneli ve panellerden gelen enerjinin kontrolünü sağlayan iki adet elektronik beyin bulunmaktadır. 390 adet pilden oluşan bir batarya bloğu ve her bir pilin sıcaklık, voltaj ve akım kontrolünü sağlayan elektronik devreler bulunmaktadır. Arkada bulunan tek tekerin içinde yer alan bir adet doğru akım ile çalışan motor toplamda 1800 Watt gücündedir.

RA25 bütün teknik kontrolleri geçerek KKTC’de üretilen ilk otomobil olmuştur ve plakalanmıştır.

Sasol Solar Challenge South Africa adı ile bilinen yarış Güney Afrika Cumhuriyetinin Pretoria şehrinden başlayıp 8 gün boyunca trafik akışının normal olarak devam ettiği yollarda devam etmekte her gün farklı bir şehirde gün sonu kontrol noktalarına gelinmekte ve yarış sonunda takımlar Cape Town şehrine ulaşmaktadılar. Yarış FIA (Dünya Motorsporları Federasyonu), ISF (Uluslararası Güneş Enerjili Yarış Federasyonu) ve MSA (Güney Afrika Cumhuriyeti Motorsporları Federasyonu) tarafından düzenlenmektedir.

2014 yılında düzenlenen yarışta RA25 FIA’nın bütün kraterlerine uyarak yarışmaya hak kazanmış sadece güneş enerjisinden ürettiği enerji ile 628km yol kat ederek kendi kategorisi olan Adventure Class’da dünya şampiyonluğuna ulaşmıştır.

Takımın ikinci aracı olan RA27 4 tekerlekli bir dizayna sahip olup tamamen karbon fiberden üretilmiştir. Arkada bulunan iki tekerleğin içerisinde 1800Watt gücünde iki adet doğru akım ile çalışan motor bulunmaktadır. RA27’nini üzerinde %24.1 verimlilikle çalışan 391 adet güneş paneli bulunmakta ve 412 adet lityum pilden oluşan bir batarya bloğuna sahiptir. Elektronik alt yapısı RA25 ile benzer olup çok daha yüksek verimlilikli elektronik devreler dizayn edilmiştir.

2016 yılında düzenlenen yarışta RA27 yarışmak için yine bütün kraterleri yerine getirerek Güney Afrika Cumhuriyetinde 1630km yol katederek Challenger Class olarak bilinen 4 tekerlekli güneş enerjili araçların yarıştığı klasmanı Dünya 6. olarak bitirmiştir.

Yakın Doğu Üniversitesi Güneş Enerjili Araba Yarış Takımı bünyesinde bütün mühendislik dallarından üyeler çalışmaktadır. Arabaların üzerinde bulunan 100’den fazla sensör saniyede 60 defa güneş enerjili aracı takip eden araçlara bilgileri göndererek hem arabanın o anki durumunu görülmesini sağlayıp hemde yarış stratejisinin belirlenmesine yardımcı olmaktadır. Arabaların karbon fiber kaportası, yürüyen aksam, gerekli elektronik devreler, iletişim için kullanılan telemetri yazılımının hepsi Yakın Doğu Üniversitesi Güneş Enerjili Araba Yarış Takımı tarafından yapılmıştır.

Yakın Doğu Üniversitesi Güneş Enerjili Araba Yarış Takımı hakkında daha fazla bilgi almak için takımın internet sayfası ve sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz.

http://solarcar.neu.edu.tr